Es revela el gegant del Primavera Sound 2013

 

 

CartellDimecres 23 de gener es va fer oficial el cartell de l’edició d’enguany del festival de música independent Primavera Sound, que tindrà lloc els propers 22-26 de maig de 2013. Definir què és el Primavera Sound i navegar-hi, sense perdre’s en aquest esdeveniment cultural, és una tasca que pot resultar aclaparadora: almenys el 2013, l’any de la 22a edició. Ja no es tracta d’un festival musical stricto sensu, de grups que practiquen les diverses vessants sòniques alternatives i on el públic arriba i marxa després de les actuacions; un pot desorientar-se ràpidament entre el maremàgnum d’activitats que es duen a terme al Primavera Sound –on comença i on acaba?–, així com en el nombre d’escenaris –es perd el compte entre els estrictament musicals de pagament i els d’activitats associades gratuïtes que tenen lloc a la ciutat–, assistents –pràcticament 150.000 l’any 2012, o dit d’una altra manera: una gran massa–, grups –255, l’edició anterior– i personalitats diverses participants. El que és clar és que la trajectòria iniciada pel Primavera Sound el 2001 ha conduït  a aquesta manifestació artística a atènyer les dimensions d’un gegant, on participa tota la ciutat, així com una àmplia xarxa de connexions internacionals, companyies descomunals a tall d’espònsor, professionals, associacions, premsa i diversos actors del sector musical, en tot el ventall de representació de la indústria.

 

D’una banda, el Primavera Sound de 2013 inclou el festival musical de pagament i nucli Blurdel projecte, durant els habituals tres dies de cap de setmana –del 23 al 25 de maig–, en 8 escenaris diferents, al Parc del Fòrum. Com a sessió prèvia, i amb caràcter gratuït, el 22 de maig té lloc un concert al mateix emplaçament, on participen Delorean, entre d’altres; aquest concert estableix el tret de sortida del Primavera Sound oficialment i s’emmarca en un programa més ampli –també fruit del festival– anomenat Primavera a la Ciutat. A banda de les actuacions musicals estrictament parlant o “els concerts”, el Primavera Sound inclou una sèrie d’activitats associades o paral·leles: d’entre les associades (és a dir, incloses a l’abonament de pagament): una fira de segells discogràfics, una de pòsters de concerts –Flatstock– i una sessió musical adaptada al públic infantil –minimúsica–.

 

 

Entre les activitats paral·leles, es troba el ja esmentat programa ampli Primavera a la Ciutat –tot un seguit d’activitats musicals a Barcelona, amb l’objectiu d’apropar la música a tots els públics i espais verds, i de caràcter més familiar–, un festival de cinema My Bloody Valentine 01documental musical –Beefeater In-Edit–, així com un seguit d’actuacions acústiques –A Viva Veu–: l’extensió del Primavera Sound a tota la ciutat. En segon lloc, es durà a terme la 4a sessió d’una trobada dirigida als professionals de la indústria musical –PrimaveraPro–, on es discutirà sobre el rol de l’artista en la societat i la carrera musical, els festivals i grans esdeveniments musicals, així com la vessant econòmica i financera de la indústria.      

  

 

Musicalment, el Primavera Sound és, en principi, el festival que recull les tendències alternatives del panorama mundial i, segons l’opinió de qui signa aquest article, el que hauria esdevingut el primigeni BAM o Phoenix 02Barcelona Acció Musical, el de les dues primeres edicions de principis dels 90, aleshores el zènit de la música independent a la ciutat comtal. Però el concepte de música indie o alternativa ha canviat molt des dels seus inicis, gran part d’aquesta ha esdevingut de consum de masses o mainstream, i el festival barceloní inclou aquesta transformació: recull tant grans èxits que ells sols exhaureixen localitats, com joies alternatives –properes al terme inicial–, propostes de la modernització de grups alternatius –el que abans era públic molt limitat, ara és banda sonora de pel·lícules i sèries de TV que maneguen elevades xifres econòmiques–, i incorpora l’electrònica, com a evolució natural de la música.

Entre alguns noms ben coneguts i propostes segures, uns grans representants del britpop –Blur–, Nick Cave and The Bad Seeds, The Jesus and Mary Chain, The Breeders, Dinosaur Jr., el rap dels clàssics Wu-Tang Clan, la distorsió de My Bloody Valentine –presentaran Wu-Tang Clannou disc, des de 1991?– o Neurosis. Representants de la modernitat mainstream, The Postal Service –amb una electrònica suau i delicada apta per a tothom a qui agradi el pop melòdic–, el groove dels francesos Phoenix o la veu hipnòtica de Fiona Apple. Nou concepte d’indie amb Band of Horses o Grizzly Bear, ambdós propulsats per les pantalles cinematogràfiques, i en aquest camp, l’anècdota de trobar-hi el director cinematogràfic de culte Jim Jarmusch, aquí com a músic. També hi ha lloc per a propostes catalanes, com els consolidats Manel i Antònia Font, i, entre la pila de noms que conformen el cartell del Primavera Sound, en què de ben segur més de la meitat són artistes plenament establerts, i l’altra, noves promeses, es troba una gran sorpresa –com sol ser habitual en aquest festival–: El Inquilino Comunista (!). a tots els nostàlgics i àvids de música alternativa “autèntica”, la de principis dels 90 a casa nostra, la de la Taverna del Llop de Ràdio 4 i Ràdio Pica,El Inquilino Comunista la de les primeres edicions del BAM, la de l’època del segell BCore, de Corn Flakes, Parkinson DC, Afraid to Speak in Public, Innocents, Penguin Village, i molts d’altres grups; amb unes claríssimes influències de Pixies i Sonic Youth, els bascos El Inquilino Comunista són, en aquesta edició del Primavera Sound, un gran regal per a tots els que vàrem ser partíceps de la generació alternativa d’inicis dels 90, i una excusa indiscutible –si és que no se n’han trobat d’altres en el cartell immens del festival– per apropar-se al Fòrum sí o sí.

 

 

TEXT: Mar Santacana

IMATGES (per ordre): Primavera Sound (cartell, Blur – Linda Brownlee, My Bloody Valentine, Phoenix, Wu-Tang Clan); El Inquilino Comunista.

Anuncis

About rockdema

Diari de música en català. Mostra totes les entrades de rockdema

One response to “Es revela el gegant del Primavera Sound 2013

  • Mar

    Correcció! Em sembla que el càlcul mental no el vaig fer gaire bé. Si aquest any fos la 22a edició del Primavera Sound, segurament el BAM no hauria ni existit… 😉 evidentment, 12a edició!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: