Primavera Sound 2014: El compte enrere

logo_ps14_1

Cada cop queda menys per a la cita primaveral amb el món de la música independent. Preparar l’esdeveniment comporta una tasca emocionant i de prestidigitador o expert en tetris musical. Fa ràbia, nostàlgia i il·lusió mirar-se el programa immens –no cal dir-ho, és un fait accompli ja fa anys– de la 14a edició del gegant musical de Barcelona: el festival de festivals, mare i pare d’esdeveniments musicals que apareixen com a bolets per la ciutat comtal, en totes les formes que es poden imaginar i més. Estem parlant, evidentment, del Primavera Sound.

primavera sound 2014 cartell

Ràbia perquè hi ha grups i artistes que no es podran veure: no es pot veure tot en un període de temps tan concentrat! Hi ha qui somnia en un estat perpetu musical… que malauradament és efímer, per més que l’organització estira les dates tot el que pot, i, cada any, més. Llista de la compra obligada: arrasar amb les existències vitamíniques i de gelea reial de la farmàcia més propera. I, per als afortunats, vacances a la feina o desaparició del món? Que cadascú decideixi, no incitarem ningú a comportaments inapropiats.

Pixies

Nostàlgia perquè hi ha tants noms al cartell que, per al públic target del festival, amb una mitjana que depassa els 32 anys (dades de l’edició 2013), els noms dels 80 i 90 faran inevitablement tornar a potents records del passat. Aquest és el gran poder de la música: un llenguatge que, no se sap com, ens remou emocionalment sense pietat tots els racons del cos i ens catapulta de cop a les situacions viscudes o estats específics, i sense que s’hi pugui fer res. L’edat… Quants grups dels 80!! O potser no tants, però la qualitat ja fa el fet. Ni que siguin grups “reunió”, grups “mutilats” o simples ombres del que van ser. Però formen part de la nostra història personal: són la nostra pròpia banda sonora existencial, una cosa tan íntima que ningú més que la música comparteix amb nosaltres.

I il·lusió perquè cada cop que un mira el cartell del festival, per més noms que es desconeguin o d’altres que facin arquejar la cella amb recel, sempre n’hi ha que fan saltar de la cadira i voldrien abocar-nos corrent al recinte del Fòrum… que encara no està obert, perquè falta un mes i mig per a la càpsula sònica concentrada que un voldria empassar-se immediatament. Il·lusió per retrobar-se amb la connexió íntima dels grups que formen part de la nostra vida, però també il·lusió i excitació per la novetat, la sorpresa i l’experimentació, de la mà de grans consellers com ATP i Pitchfork: la guspira per veure els artistes actuals ja coneguts -tots hem evolucionat- i per descobrir, inesperadament, “diamants en brut”, com deia l’Aladdin… I perquè, per uns dies, amb tots els “peròs” que es vulguin afegir, un sent que forma part d’una cosa més gran que nosaltres mateixos.

Arcade Fire_01 lo

Neutral_Milk_Hotel_by_Will_Westbrook lo

Sigui com sigui: el cartell musical d’enguany, que cadascú s’ha de preparar a la carta (consulteu aquí la programació), sorprèn perquè inclou noms de gèneres musicals ben variats, tant entre els grans com els petits. Potser això és el fet que més sobta d’aquesta 14a edició; tot i que la sorpresa no és tant gran: sempre hi és present, en el Primavera Sound. Entre caps de cartell, es combina el contundent rock industrial de Trent Reznor amb Nine Inch Nails, el folk gairebé oníric de Neutral Milk Hotel (reunió gairebé irreal i esperit anys 60? El viatge temporal pot ser molt potent), la música de cantautor del gran Caetano Veloso (no deixa de sorprendre qui entra en el cartell!), el hip hop de Kendrick Lamar (sí, en un festival de música independent: l’any passat ja van actuar Wu-Tang Clan… tot i que aquests són un referent de culte, i gran influència en nombrosos gèneres musicals), i l’alternativa moderna d’Arcade Fire (que alguns consideren els caps de cartell indiscutibles) o The National. Per no oblidar l’stoner rock dels Queens of the Stone Age (on s’aglutinarà un alt contingut testosterònic: sense cap mena de dubte). Els Pixies els deixem per a un article a part, ja que no podem evitar fer-ne un comentari separat…

Nine Inch Nails_01 lo

 

L’any passat ja dèiem que el nombre –i la qualitat– dels grups que passaven pel festival feia rodar el cap, tots tenen la seva història i caldria fer una fitxa separada per grup: qui no retorna als escenaris des de fa més de 20 anys, ho fa amb un nou disc després de també més de 20 anys. O es tracta de formacions que presenten nou disc, són grups que no es veuen “mai més”, perquè no passen per la ciutat comtal, o grups revelació de contrades llunyanes, que, de sobte, ens traslladen geogràficament i cultural a milers de km de distància. Aconsellem que es llegeixi bé el programa entre línies, la lletra petita, i que es miri bé la història de cada artista en cartell, inclosos els artistes d’aquí, que n’hi ha un bon grapat, i dels bons.

Caetano Veloso_01

Dates: 29-31 de maig, al Parc del Fòrum. Festival per se. El festival retorna “al seu cap de setmana”. Esperem que, aquest cop, no faci el fred i el vent de l’edició anterior… però que tampoc sigui un estiu sufocant avançat, per més que això agradi al públic estranger (el 40% del festival, 2013).

Sessió prèvia: 28 de maig, al Parc del Fòrum. La gratuïta, “la prèvia” per excel·lència.

I un munt de concerts –i activitats– més que s’estenen en el temps i en espais diversos de la ciutat; principalment al Born, i a sales de concerts.

L’any anterior ja van assistir a aquesta gran primavera de la música més de 170.000 persones. Quantes ho faran enguany?

Podeu consultar la cobertura mediàtica que vam fer del Primavera Sound 2013 aquí balanç (general) i tots els articles que vam publicar-ne aquí: Primavera Sound 2013

TEXT: Mar Santacana

IMATGES: Logo Primavera Sound 2014 (Organització), Cartell per dies (Pitchfork), Logo The Pixies, Arcade Fire (Organització), Neutral Milk Hotel (Will Westbrook), Nine Inch Nails, Caetano Veloso (Organització).

PEL·LÍCULA: Organització

Anuncis

About rockdema

Diari de música en català. Mostra totes les entrades de rockdema

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: