Tret de sortida del Primavera Sound: expansió a la ciutat i 10 anys al Fòrum

Tot i que el Primavera Sound ja va començar el mes d’abril amb les actuacions musicals gratuïtes als bars (Primavera als Bars) i que a poc a poc ha anat duent a terme activitats, com la del festival documental musical In-Edit del cap de setmana anterior amb la projecció de quatre títols, avui s’ha donat el tret de sortida oficial amb la roda de premsa de l’organització, així com l’Ajuntament de Barcelona (Jaume Ciurana, tinent d’alcalde de Cultura, Coneixement, Creativitat i Innovació de l’Ajuntament de Barcelona) i la Generalitat de Catalunya (Ferran Mascarell, conseller de Cultura). I és que avui també s’iniciaven les actuacions a sales de concerts, amb The Free Fall Band i Tigercats, entre d’altres.

Pel que fa a xifres, l’organització ha indicat que l’edició d’enguany del Primavera Sound compta amb un 15% d’increment en el pressupost (un total de 9,7 milions d’euros), que s’ha invertit en talent (producció artística) i aspectes relacionats amb promoure la comoditat del públic. Igualment, l’organització ha puntualitzat que aproximadament uns 292 grups i 800 músics, acompanyats dels seus equips tècnics, seran presents al festival. Tot i que reticents a donar dades concretes, l’organització ha ressaltat que el finançament del gegant musical barceloní es divideix en les vendes d’entrades i abonaments, la impliació econòmica dels espònsors, essent-ne Heineken el principal patrocinador, i amb qui l’organització se sent molt còmoda: formes d’esponsorització de la marca de cervesa inclouen l’escenari principal del festival (també anomenat Heineken), com en l’edició anterior, la novetat d’un escenari amagat (Heineken Hidden Stage) amb sis actuacions, així com el programa de Primavera als Bars. Altres components del finançament del Primavera Sound són l’Ajuntament de Barcelona, amb una contribució de 150.000 euros i la de la Generalitat de Catalunya, amb uns 100.000 euros per al PrimaveraPro, la trobada internacional de la indústria musical. Les xifres, però, han estat terreny pantanós i no s’han volgut detallar més. Amb dubtes, s’ha esmentat que l’impacte econòmic que el Primavera Sound genera a la ciutat de Barcelona seria comparable al del premi de Fórmula 1.

L’organització ha estimat, de manera provisional, un augment del 10-15% en la venda d’abonaments i entrades, pel que fa a l’edició de 2013. Tot i això, ha destacat que cal esperar a dissabte per tenir una idea més realista de la xifra de vendes. Quant a la pregunta de quin límit de creixement és el que vol atènyer el festival, interrogant que ja s’ha plantejat en diverses ocasions, atès que cada any experimenta un creixement major, l’organització ha indicat, de manera molt orientativa, i si és que s’arribés a aquesta xifra, la capacitat que estima per al recinte que s’ha condicionat: unes 150.000 persones alhora. Cal recordar que les xifres de l’edició de 2013 eren entorn de les 50.000 persones per dia, al Parc del Fòrum (vegeu el balanç del Primavera Sound 2013).

Pel que fa al PrimaveraPro, que enguany organitza la 5a edició, comptarà amb uns 2.400 participants acreditats, uns 400 més que l’edició anterior, i amb un origen majoritàriament internacional (60% dels participants provenen de l’estranger). L’organització ha destacat que s’està consolidant com a pont, tal com desitjava, entre Llatinoamèrica i d’altres continents del món. Igualment, PrimaveraPro acollirà la trobada anual d’associacions de festivals musicals d’Europa. Tenint en compte tant el PrimaveraPro -presència estrangera, contribució pressupostària de la Generalitat per tal de dinamitzar el sector-, com el gran èxit que és el Primavera Sound en general, com a plataforma de promoció musical internacional de dimensions gegantines, el conseller de Cultura ha demanat fins a quatre o cinc vegades, explícitament, que l’organització ajudi a internacionalitzar la música que es fa a Catalunya via la plataforma Primavera Sound. I és que, malgrat incloure noms d’artistes catalans al cartell, sempre hi ha hagut polèmica pel que fa al tractament dels grups i artistes catalans al festival, i l’organització ha indicat que mira cap a l’exterior, musicalment parlant. Sigui com sigui, la reclamació del Primavera Sound com a plataforma d’internacionalització d’artistes catalans s’ha fet de manera contundent per part de la Generalitat de Catalunya, i l’organització no ha entrat en aquest terreny.

En aquest clima d’aprofitar l’ocasió pública per tal de dur a terme demandes, l’organització del festival ha seguit demanant a l’Administració un IVA cultural menor -no el 21%-, qüestió d’igual candència i que també va ser present l’any anterior. A aquesta demanda, el Conseller de Cultura ha indicat que segueixen treballant per tal de poder arribar a un IVA similar a l’europeu -entorn del 8%-, que és la postura del govern català, així com l’harmonització dels costos d’autoria, també amb els europeus.

Una altra de les demandes de l’organització ha estat l’agilitació de la burocràcia, via “finestreta única” on es puguin adreçar tots els festivals musicals. Els promotors es queixen de l’elevada burocràcia, pel que fa a nombre de permisos i administracions que els gestionen i demanen un punt únic on adreçar-se, de manera similar al món del cinema. Segons els comentaris de Jaume Ciurana, es dedueix que això no està previst i que les diferents administracions tenen interessos diversos.

D’altra banda, s’ha destacat, en positiu, l’expansió encara major de les actuacions i activitats gratuïtes a la ciutat de Barcelona (Primavera a la Ciutat, Primavera als Bars, Els Vermuts del Primavera, inclosa l’obertura al públic general dels showcases d’artistes fins ara destinats als assistents del PrimaveraPro, o actuacions en format íntim a la Botiga del Primavera Sound, a banda de l’In-Edit en col·laboració amb el festival, o sessió de minimúsica, per als més petits). Tenint en compte el gran caràcter lucratiu del festival Primavera Sound, el fet de posar a l’abast de tothom la música, és un fet que cal ressaltar. En aquest sentit, diversos grups musicals actuen tant dins de la programació de pagament del festival com de manera gratuïta per al públic en general.

Altres aspectes que s’han esmentat a la roda de premsa que ha donat el tret de sortida oficial a l’edició de 2014 del Primavera Sound són els següents:

– Aplicació (APP) del Primavera Sound, com a via d’informar de canvis d’última hora o localització d’espais, entre d’altres.
– Pluja: en cas de pluja, l’organització ha indicat que treballa en col·laboració amb el Servei Meteorològic de Catalunya i que Heineken “creu que tindrà impermeables”.
– Transport: l’Ajuntament de Barcelona ha esquivat de nou l’assignatura pendent del transport quan se li ha preguntat quines possibilitats hi hauria, tot indicant que, com a la resta d’esdeveniments, es compta amb una empresa privada que se’n fa càrrec. Res de metro nocturn ni dijous ni divendres, doncs.
– Retransmissió de concerts: el canal Arte emetrà en streaming les actuacions dels quatre escenaris principals del Parc del Fòrum.
– Fira discogràfica al festival: presència d’una cinquantena de discogràfiques tant locals com d’arreu del món.
– La tercera edició de la fira de pòsters i cartells de concerst artístics, Flatstock, la fira més gran de tot Europa.
– La inauguració de la carpa electrònica amb les últimes tecnologies disponibles BoilerRoom Bowers & Wilkins.
– Elaboració d’un CD recopilatori del Primavera Sound 2014, que l’organització ha dut a terme i que estarà disponible a la parada de marxandatge del festival.

 

TEXT: Mar Santacana

Anuncis

About rockdema

Diari de música en català. Mostra totes les entrades de rockdema

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: