La cultura nocturna musical a Polònia i el metal

ENTREVISTA AMB JAREK SZUBRYCHT (1a part)

 

Jarek Szubrycht
Com vàrem avançar, durant la 14a edició del Primavera Sound vàrem tenir l’oportunitat d’entrevistar Jarek Szubrycht al Parc del Fòrum. En Jarek va ser membre d’una taula rodona al Primavera Pro, concretament, sobre la història underground del metal a Polònia, juntament amb dos representants més de la història metàl·lica del país: Łukasz Dunaj -periodista i autor de la biografia oficial de Behemoth; segell polonès Mystic Production– i Wacław “Vogg” Kiełtyka -fundador del grup de death metal polonès Decapitated-.

Compta amb un perfil ben complet, que el fa coneixedor de la música metal i general, des de totes les seves vessants: vocalista del grup de culte Lux Occulta des de 1994, autor d’un llibre sobre Slayer (2006) i de la biografia oficial de Vader que s’acaba de publicar (2014), o editor en cap del portal de música per a T-Mobile, entre d’altres. A més, té una empresa pròpia (Trzecie Ucho) amb la qual també treballa en d’altres qüestions musicals com el Festival Off o la promoció a Polònia del festival gegant hongarès Sziget. A continuació, l’entrevista que vam fer-li al Parc del Fòrum, dividida en dues parts.

Abans de preguntar-li a en Jarek sobre la història underground del metal a Polònia i altres qüestions, comencem per intentar entendre la cultura musical i nocturna al país, molt diferent de la que puguem tenir aquí, per qüestions històriques i culturals.

Fa més de 10 anys, vaig ser a Polònia per primer cop, quan el país encara no havia entrat a la Unió Europea. Abans d’arribar a Polònia, havia preguntat a un parell de polonesos entesos en el gènere del metal, que aleshores s’encarregaven d’un fanzine especialitzat en polonès –Masterful Maga ‘Zine-, on podia sortir de nit: buscava bars o locals nocturns d’aquest tipus de música. Vam acabar sortint no sé on i encara mantenim el contacte, però, a banda de Progresja, sala llavors només de concerts del gènere, poca cosa més.

Recordo que em va sobtar el fet que no hi hagués locals nocturns o bars i semblava que la gent no sortia de nit: la ciutat estava deserta. Que ingènua. Després vaig pensar que segurament era per la tradició soviètica -el domini soviètic va finalitzar el 1989-, però tot i així, em va sorprendre: era a Varsòvia, la capital, no en un poble remot. A més, era fora de l’època estiuenca. Vaig explicar això a en Jarek durant el Primavera Sound 2014 i vaig demanar-li que fes cinc cèntims sobre la cultura nocturna a Polònia, perquè la gent d’aquí poguéssim entendre-ho.

Jarek Szubrycht: A Polònia, la cultura dels clubs nocturns o de sortir i quedar amb gent a la nit, fora de l’àmbit domèstic, pràcticament era inexistent. D’una banda, a causa de la dominació soviètica; evidentment no es volia que la gent es reunís i parlés -a algú li recorda l’època de Franco?-. D’altra banda, per motius culturals: a Polònia la gent no estava acostumada a sortir els vespres o la nit, perquè feia fred i era fosc. Aquí -a Barcelona- pots treure la cadira al carrer i parlar amb el teu veí.

Mar Santacana: Quan diries que va començar, la cultura de sortir a la nit, a Polònia?

JS: Depèn de la ciutat. Jo sóc de Cracòvia i allà sempre hi ha hagut ambient nocturn, fins i tot els anys 70 o 80, perquè és una ciutat turística. Ara s’ha convertit en un lloc predilecte per als britànics, que vénen en grups i acaben totalment borratxos. Està molt bé, perquè això aporta diners, però és una llauna -sí, aquí també ens passa; algú pensa en Lloret o altres destinacions catalanes?-. A Varsòvia, la cultura nocturna farà uns 5 anys -5 o 10 anys, diu després- que ha canviat força. Fa 10 anys, si sorties, no trobaves ni un pub; com a molt, hi havia els bars dels hotels.

MS: Explica’ns què fèieu, com era la vida social. No m’imagino que no us trobéssiu amb la gent d’alguna manera o altra.

JS: Sí, alguna manera trobàvem de reunir-nos. Hi havia les festes a casa d’algú, evidentment, o els concerts de grups locals, que era on ens vèiem.

MS: On s’organitzaven, aquests concerts?

JS: En diferents llocs, depenent de l’època. Els anys 80, els concerts es feien en indrets que, molts d’ells, han desaparegut: a “cases de cultura locals” -tipus Centres Cívics-. Algunes d’aquestes cases estaven molt bé, però la majoria eren força deficitàries: equips molt dolents o pel que fa a la gent que hi treballava. Però almenys eren els llocs on es podien organitzar concerts i quedar amb la gent. Després van anar sorgint els locals nocturns; ara n’hi deu haver almenys 1 o 2 a cada ciutat i la cosa s’ha professionalitzat. Però a nivell d’escala és molt diferent: no tenim tants clubs nocturns com vosaltres.

MS: Aquí tampoc n’hi ha gaire, de clubs nocturns de metal; van apareixent i desapareixent.

JS: Oh, no, em refereixo a clubs musicals en general, no a locals nocturns de metal o rock. Hi ha hagut alguns locals de rock o metal a Polònia, però no crec que hagin sobreviscut: la cultura dels clubs nocturns segueix essent diferent, a Polònia, i tot i que ara sigui més fàcil obrir un local nocturn, la gent no ho fa perquè no estem acostumats encara a la cultura dels clubs nocturns.

Pel que fa al metal, aquest tipus de música es concentra sobretot a les sales de concerts que programen rock i metal, i alguna cosa més. Ah! Ara que hi penso: com a mínim, sé que hi ha dos locals nocturns de rock/metal a Polònia: un d’ells és l’Iron Pub; “Iron”, d’Iron Maiden, clar. Però potser n’hi ha d’altres. Estic una mica desconnectat d’això… saps? No estic tant interessat en aquest tipus de locals nocturns de metal, no em preocupa tant estar envoltat de gent que escolta metal i que tenen 20 anys: jo sóc d’una altra generació, m’entens? Prefereixo quedar amb els amics i això ho fem en bars normals on va tothom. Però per a les generacions joves sí, la cosa ha canviat i s’ha anat obrint; ara hi ha bars on poden anar.

 

TEXT: Mar Santacana
FOTOGRAFIA: Łukasz Jaszak (atenció que Jaszak també apareix als crèdits de l’àlbum Thelema.6, de Behemoth: digital editing / samples)

Anuncis

About rockdema

Diari de música en català. Mostra totes les entrades de rockdema

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: