Guardons honorífics per al matrimoni Zombie

El matrimoni Zombie amb els guardons honorífics

El matrimoni Zombie amb els guardons honorífics

Tant Rob Zombie com la seva esposa i actriu Sheri Moon han rebut avui 21 de juny guardons honorífics cinematogràfics, als Multicines Aribau (Barcelona).
Com ja vàrem anunciar, el Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya (Sitges) va decidir atorgar el Gran Premi Honorífic del Festival d’enguany a Rob Zombie, per la seva carrera com a cineasta del gènere de terror. Àngel Sala, Director del Festival, és qui ha lliurat el guardó al polifacètic artista nordamericà, que venia acompanyat per la seva esposa i musa en els films de Zombie: l’actriu Sheri Moon. Aquesta ha rebut, per la seva part, el guardó Maria Honorífica durant la mateixa cerimònia.
cinema

Àngel Sala ha destacat la darrera pel·lícula de Zombie, The Lords of Salem (2013), projectada al Festival, com a “possiblement una de les millors pel·lícules de l’any passat” i reclama “més de Zombie i menys d’altres”, tot reivindicant l’obra del nordamericà en el gènere que cultiva.

A banda del lliurament dels guardons cinematogràfics, l’acte ha consistit en una prolífica, dinàmica i interactiva sessió de preguntes del públic cap als dos artistes, un resum de l’obra d’ambdós -muntatges de Quim Crusellas-, així com el passi de The Devil’s Rejects (2005), seqüela del film debut de Zombie: House of 1000 Corpses (2003).

Àngel Sala resumint la trajectòria de Zombie abans de lliurar-li el guardó honorífic

Àngel Sala resumint la trajectòria de Zombie abans de lliurar-li el guardó honorífic

Tot i que l’acte en honor de Zombie s’ha iniciat tard, això no ha afectat la durada de la sessió de preguntes i respostes, en què Zombie s’ha mostrat absolutament col·laborador, senzill, respectuós –i fins i tot divertit–, tot donant respostes amb detall en els diversos àmbits que els fans cinèfils o musicals l’han abordat. Sheri Moon ha tingut una actitud similar a la del seu home, tot afegint, a més, un refrescant punt de color i optimisme a l’acte, sempre amb un somriure a punt. En un món actual basat en les relacions líquides i la monogàmia en sèrie, la parella ha donat una imatge exemplar de 21 anys de relació, no només sentimental, sinó també professional, exemple també d’una relació sentimental que es sap adaptar a la vida a la carretera, per les gires musicals en què s’embarca Zombie.

A continuació, segueix una selecció dels continguts de la sessió de preguntes i respostes: principalment, la sessió ha tractat qüestions cinematogràfiques, però també musicals i, fins i tot, del món del còmic. I és que cal recordar que Rob Zombie és conegut per ambdues carreres: la musical i la cinematogràfica, i la musical és amb la qual va començar. Zombie es troba actualment de gira i actua demà a la sala Razzmatazz de la ciutat comtal (no al Sant Jordi Club), amb Soulfly.


Q&A Rob i Sheri Moon Zombie

Zombie agraeix el guardó honorífic rebut

Zombie agraeix el guardó honorífic rebut

Els inicis de la carrera cinematogràfica
Zombie ha declarat que sempre ha estat un apassionat del cinema i que, de fet, volia començar a fer pel·lícules abans de fer música. Si va començar per la carrera musical i no la cinematogràfica, va ser perquè no trobava realista o no creia que fos possible iniciar-se en el món del cinema “tal qual”, sense més, sense res al darrera.

Les influències i el perfeccionisme
Rob Zombie ha especificat que és principalment dels anys 70 i, com a influències específiques, ha citat Bonnie and Clyde, Tobe Hooper o Sam Peckinpah. Aquí ha continuat amb una de les seves característiques conegudes, el seu perfeccionisme: “Un problema [que tinc] és que la propera pel·lícula sigui millor que l’anterior i alheshores un s’obsessiona fins al final”, comenta Zombie. Literalment: “till you fucking die”.

La filosofia de la violència
Preguntat sobre quin és el seu propi concepte de cinema de terror / ultraviolent, Rob Zombie ha indicat que no està interessat en les pel·lícules de terror humorístiques i que la violència que mostra en els seus films vol que sigui realista: “que faci sentir malament la gent, que és el que hauria de fer la violència”. “No crec que la violència hagi de ser divertida”.
Pel que fa a la naturalesa de la violència en els seus films, sobrenatural o humana, Zombie troba més terrorífica la humana. De fet, el cineasta ha esmentat que, per mostrar la violència a la pantalla, ha dut a terme força recerca, amb la finalitat que sigui realista. Aquesta recerca inclou psicòlegs amb qui està en contacte. Zombie ha posat l’exemple de la violència infantil, fet que ha treballat força, ja que l’intriga. Es tracta dels infants que maten, no perquè hagin crescut en un ambient conflictiu, com sempre s’ha dit, sinó en els pocs casos en què alguns infants “neixen” sense (o no saben distingir) la capacitat de diferenciar entre el bé i el mal. El cineasta ha insistit en què troba molt més terrorífic i li fa molta més por “algú que sigui amic teu i que de sobte et pugui matar”, no perquè experimenti odi, sinó perquè no tingui aquest concepte del bé i el mal.

Sheri Moon rep el guardó Maria Honorífica

Sheri Moon rep el guardó Maria Honorífica

Seqüeles i la nova pel·lícula: 31
Les seqüeles o expansió de projectes ha estat una altra de les qüestions que ha interessat els fans presents a la sala de cinema. D’una banda, si Werewolf Women of the SS, tràiler fictici inclòs al film Grindhouse (2007), tenia la possibilitat d’esdevenir una pel·lícula. De l’altra, si Zombie s’havia plantejat expandir la saga Halloween, atès l’èxit d’aquesta. En ambdós casos, el cineasta ha citat, entre d’altres, que no té els drets de cap dels dos projectes i que, en principi, doncs, no és possible. Per al primer cas, Zombie ha dit que “es quedarà en un tràiler de 3 minuts”, malauradament, ja que Grindhouse no va tenir l’èxit suficient perquè monetàriament es considerés expandir el projecte inclòs, de naturalesa nazi. O, tot fent broma més tard, amb Sheri Moon, “acabem de decidir que li canviarem el títol i en farem una pel·lícula”.
Per al segon cas, Zombie ha esmentat que sí que s’havia plantejat de fer una prequela, però que no tenia sentit fer-la, ja que els tres personatges i actors que tothom estima tant no podrien aparèixer al film: s’hauria de fer amb actors més joves. Sheri ha afegit que, la seva opinió és “deixar el projecte tal com està i no tocar-lo, perquè els fans en gaudeixin”.
Pel que fa a la nova pel·lícula de Zombie, 31, el director ha esmentat que serà “ultraviolenta i molt fucked up” i, “definitivament una pel·lícula de terror”, ja que un altre projecte que tenia entre mans, d’un gènere diferent, no ha prosperat. Ha afegit que 31 serà “molt més directa [que The Lords of Salem] i no exagerada en qüestions artístiques”. “Serà molt més propera a The Devil’s Rejects”, la pel·lícula que s’ha projectat avui als Multicines Aribau.

L’escena més difícil i la més divertida
-Per a Zombie, l’escena que li ha estat més difícil de dirigir va ser l’escena final de The Lords of Salem, on Sheri Moon apareix damunt de tota una sèrie de dones despullades. “Mantenir quietes trenta dones despullades és difícil, només feien que voler moure’s”, ha indicat el cineasta, en un ambient humorístic.
– Per contra, l’escena més divertida ha deixat que la descrigués la seva esposa: “ella l’explicarà millor”, ha dit, tot somrient, Zombie. Es tracta d’una escena de Halloween II i, concretament, d’un somni. En el somni es representa una pluja de neu amb bombolles i “una de les bombolles va anar a parar a l’orifici del nas de l’actor que fa de Michael”, segons Sheri. “No podíem parar de riure [perquè semblava un moc que li sortia a l’actor], i imagineu, quan ja feia moltes hores que treballàvem, estàvem tots morts de cansament, no hi havia manera d’acabar l’escena, no podíem parar de riure; vàrem trigar una hora a filmar-la”, ha afegit Sheri Moon. I és que segons Zombie, “un cop Sheri comença a riure, no hi ha qui la pugui aturar”. “Però està bé poder riure en un context així, és alleujador”, ha afegit Sheri, tot referint-se a un moment de relax entre la violència i la tensió dels films de Zombie.

Què és el més difícil de treballar amb la parella?
La parella Zombie s’ha mostrat tan propera que no els ha importat respondre preguntes de caire més personal, com aquesta, i sense tirar pilotes fora, com fan d’altres personalitats davant d’aquests casos. Els dos s’ho han hagut de pensar una estona, però han respost el següent.
– Sheri: “El pitjor… doncs els problemes que pot tenir qualsevol matrimoni que faci tant de temps que dura, com els 21 anys que fa que som junts [en Rob i jo]”. La Sheri segueix, tot comentant la relació professional, com ara en el desenvolupament dels personatges o els projectes: “com a director, he de confiar en ell totalment”; però acaba dient que estan d’acord en tot. Al final, el que acaba destacant com a problema, sense donar-li gaire importància, és el temps en què no poden estar junts, com quan ella no pot anar amb en Rob de gira: “estar lluny l’un de l’altre és una putada”. “Però tinc sort de tenir un home tan estupend”, afegeix dues o tres vegades, tot somrient i mirant-lo. Tot i que la vida privada és de cadascú i no es pot saber del cert què hi ha de portes endins, la complicitat entre la parella és evident i natural durant tot l’acte.
– Rob Zombie: “La Sheri sap massa de tot el que passa a les pel·lícules que faig, els altres actors, no. Sap els problemes que pugui tenir amb l’estudi, o aquell productor al qual pugui odiar,… tots els problemes associats a la pel·lícula, sent totes les discussions a casa, mentre que els altres actors, quan som al set de rodatge, no en són conscients. És que només visc amb ella, no visc amb els altres actors! -afegeix-. Intento amagar aquests problemes davant de la gent, quan filmem, perquè la Sheri ho sap tot…, però em costa, perquè no em puc callar res: ho trec tot. La Sheri s’acaba empassant molts dels problemes”. 

Sessió de preguntes i respostes entre el públic i el matrimoni Zombie

Sessió de preguntes i respostes entre el públic i el matrimoni Zombie

 

El seu personatge preferit (cinema de terror)
– Sheri: “Frankenstein! El monstre” -puntualitza-. “Em fa llàstima”.
– Rob Zombie: “el meu personatge preferit sempre ha estat en King Kong, així que estic molt content de tenir aquest guardó del Festival de Sitges!” -fa en Rob, tot aixecant el premi; i és que l’emblema del Festival és precisament el goril·la-. “Ja tinc lloc on posar-lo: a la sala on tinc tots els props!”, afegeix.

Possible sèrie de televisió?
Quan es pregunta a Zombie si té pensat fer alguna sèrie de televisió, aquest diu repetidament que prefereix fer pel·lícules i que, a més, seguirà fent-les perquè semblin antigues: no és fan del 3D, afegeix.
Pel que fa a les sèries de TV, però, puntualitza i diu que, d’una banda, no li agradaria tant fer una sèrie contínuament, com una pel·lícula. De l’altra banda, Zombie informa que li han ofert una sèrie força interessant recentment, de la qual no pot donar detalls… i que, qui sap, potser al final sí que acaba fent una sèrie de TV. Caldrà estar amatent.

Música, cinema i protecció dels animals
A la sala hi ha hagut interès pel vegetarianisme estricte de Rob Zombie i s’ha preguntat si aquest tenia cap relació amb el cinema que duia a terme. Zombie ha afirmat que no hi veia cap relació. Ha afegit “no tinc cap problema en veure un pallasso que dispari contra un humà, però sí a un gos” i seguidament, ha passat al món musical: “al grup som gairebé tots vegetarians estrictes, excepte un membre; potser l’haurem de convertir” ha comentat, amb un to humorístic.
Sobre el seu vegetarianisme estricte, Zombie ha especificat que el duu a terme per dos motius: tant per la protecció dels animals, com per qüestions de salut.
També s’han comentat rumors sobre una gira -real?- que hauria tingut lloc cap el 1998, amb Marilyn Manson, Rammstein i Zombie, però que finalment només Manson havia tocat a Barcelona perquè Zombie hauria estat en contra de les curses de braus i s’hauria negat a tocar fins que aquestes no es prohibissin. Zombie s’ha mostrat totalment sorprès per aquesta informació i ha desmentit el rumor, tot afegint que “hauria estat una bona gira, no en sabia res”.

El còmic
Zombie també s’ha llançat al món del còmic i ha rebut un parell de preguntes sobre si tenia en ment fer algun altre còmic. El nordamericà ha dit que li agradaria, però que no té temps, a causa de les gires i les pel·lícules. “Però si tinc una pausa i una oferta per fer un còmic, el faré”, diu convençut. A més, afegeix: “els còmics són bons per a fer guions il·lustrats” –pas previ als films–.

TEXT I IMATGES: Mar Santacana

Anuncis

About rockdema

Diari de música en català. Mostra totes les entrades de rockdema

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: