Planeta Polònia ( o Keep calm sing and win)

 

Després d’una manifestació per L’Estatut, un milió de persones a Barcelona per lapoloniavaixell_218©David Ruano diada, la Via Catalana, la “V”, el 9N … la productora Minoria Absoluta, després del seu èxit amb La Família Irreal,  ha trobat el moment històric idoni per estrenar el seu darrer espectacle: Polònia, el musical: la independència tenia un preu.

Un clam a la independència ? Un cant a la llibertat ? Un crit a un poble amb anhel ? Un poble encegat amb un únic objectiu ? Un món conformista ? Una colla de polítics amb l’ego per escut ? Un riure’s i riure de i amb la bogeria del país ? Si el programa líder en audiència de TV3 Polònia simbolitza tot això i molt més, els seus protagonistes dalt de l’escenari es troben involucrats en un bon xafarranxo on l’èxit té un prou esperat per bona part del poble: la proclamació de la independència al balcó de la Generalitat. Entre els que es barallen per esdevenir el Companys del segle XXI, els que la companyia no els és grata i els embolics libidinosos entre els que mouen els fils de l’estat, els cants arriben a cadascuna de les butaques del Teatre Poliorama, al bell mig de Les Rambles de Barcelona, amb moments àlgids com amb la memorable versió de l’Himne dels Pirates de Mar i cel, “Els ous se’ns inflaran”.polonia_Masitots021©David Ruano

Jordi Galceran, autor d’èxits internacionals com “El mètode Grönholm”, n’és l’autor, junt amb els guionistes Júlia Cot, Jaume Buixó, Pau Escribano i Toni Soler, habituals a l’equip televisitu de Polònia. Bruno Oro, convertit en Mas per una vetllada, convoca una cimera en un hotel: la proclamació de la independència de Catalunya. Versions humorístiques de grans èxits musicals combinen la sàtira de l’actual situació política, amb uns rols ben definits i caricaturitzats i escenes de llit i d’armari a l’habitació més càlida i desenfrenada,, on l’amor i l’odi es fusionen en una nit memorable. 

El preu de la independència passa per l’afany de poder del president,  la panxa feliç i cor ferit d’en Jonqueres, la rebel·lia del palestí d’en Fernàndez, els dubtes arribats amb la bicicleta de l’Herrera, una negativa que dura més que en Duran, un pla amb molta teta i poca tàctica d’en Rajoy i una Alícia que desitja navegar al país de les meravelles al llit de l’hotel amb el més inesperat dels portaveus. Una Anna Bertran transformada en la periodista Bibiana Vallbè, dóna un toc d’humor molt especial a la trama, amb un personatge que està per sobre de les subtileses dels conflictes mundials i el seu aquí i ara és la clau per la llibertat am un keep calm per bandera.

polonia_ teresines353©David Ruano

            Des de mitjans de novembre i fins l’11 de gener, de dimecres a diumenge, sona de la veu de vuit intèrprets per a setze personatges, el cant dels pirates de la Catalunya del 2014, aquell tant admirat per la Terribes que necessita el seus minuts de son, per anunciar a cor obert un “catalans, és l’hora de la veritat, fora conyes.”

TEXT: Clàudia Viladrich

FOTOS: David Ruano

 

Anuncis

About rockdema

Diari de música en català. Mostra totes les entrades de rockdema

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: